in-the-name-of-god

پرتاب ماهواره اوسومی: ورود ژاپن به جمع کشورهای فضایی

2 ماه قبل
توسط ف.شهرابی
تصویر

ماهواره اسومی اولین ماهواره ژاپن که در سال 1970 توسط ژاپن به فضا پرتاب شد، این کشور را به چهارمین قدرت فضایی جهان تبدیل کرد. این مقاله به بررسی ویژگی‌ها، ماموریت‌ها و دستاوردهای این ماهواره می‌پردازد.

زمانی که ژاپن با "اوسومی" جزء کشور های فضایی شد

ژاپن چهارمین کشوری بود که موفق به پرتاب ماهواره بدون کمک از منبع خارجی شد.این کشور بعد از روسیه، آمریکا و فرانسه موفق شد تا ماهواره خود را در مدار زمین قرار دهد.ماهواره اوسومی(OHSUMI)  توسط مؤسسه علوم فضایی و هوانوردی (1964-1981) در 11 فوریه 1970 در مرکز فضایی کاگوشیما (مرکز فضایی فعلی اوچینورا) از طریق موشک Lambda L-4S-5 به فضا پرتاب شد. نام این ماهواره برگرفته از شبه جزیره اوسومی است که محل پرتاب آن بود.پرتاب موفقیت آمیز آن 15 سال پس از آزمایش پرتاب افقی موشک Pencil انجام شد که نشان دهنده پیشرفت ژاپنی ها در زمینه فضایی بود.

 

ماموریت های اولین ماهواره ژاپنی:

 

ماموریت ها در این عملیات فضایی ،بررسی فناوری های پرتاب ماهواره توسط موشک M (Mu) و انجام آزمایش مهندسی بر روی ماهواره بود. ماهواره Ohsumi یک رصدخانه کوچک بود که دارای پنج بخش بود که برای انجام مشاهدات یونوسفر دما و چگالی، اندازه گیری تشعشعات خورشید و نیز اندازه گیری ذرات پرانرژی طراحی شده بود.

                         

ویژگی های ساختاری و مهندسی اوسومی:

ماهواره اسومی دارای ویژگی های ساختاری و مهندسی متنوعی بود.شکل ظاهری این ماهواره یک منشور چند ضلعی 26 وجهی منظم با شعاع 75 سانتی متری بود. طول آن 1 متر و قطر آن در بیشترین حالت عرضی ، 48 سانتی متر بود. همچنین این ماهواره حدود 24 کیلوگرم وزن داشت. اوسومی دو آنتن قلاب دار و چهار آنتن شلاقی بریلیوم مسی (قطبی شدن دایره ای)هم دارا بود. لازم به ذکر است که انرژی این باتری ها توسط 5184 سلول خورشیدی نصب شده بر روی بدنه ماهواره تامین می شد و میانگین مصرف برق آن 10.3 وات بود.درمورد نحوه قرار گیری آن باید گفت که اوسومی با زاویه میل  31 درجه با به عرصه فضا گذاشت.برای حرکت آن یک مدار دایره ای 500 کیلومتری در نظر گرفته شده بود، اما یک مدار بیضی شکل با حضیض 350 کیلومتر، اوج 5140 کیلومتر حاصل شد و در ضمن دوره مداری آن نیز 145 دقیقه بود.

سرنوشت اولین ماهواره ژاپن:

 از ساعت 15:56:10 تا 16:06:54، حدود دو ساعت و نیم پس از پرتاب، یک سیگنال رادیویی از OHSUMI در  Uchinoura     دریافت شد تا اولین چرخش آن به دور زمین را تایید کند. سطح سیگنال رادیویی به تدریج کاهش یافت و روز بعد، 12 فوریه، در جریان ششمین انقلاب خود، بسیار ضعیف شد. سیگنال در طول انقلاب هفتم دیگر قابل تشخیص نبود. اعتقاد بر این است که سیگنال OHSUMI 14 تا 15 ساعت پس از پرتاب از بین رفته است که احتمالاً ناشی از کاهش سریع ظرفیت توان به دلیل دمای بالاتر از حد انتظار است. این ماهواره به گردش خود در مدار زمین ادامه داد و در ساعت 05:45 روز 2 اوت 2003 (JST) دوباره وارد جو شد و ذوب شد. محل ورود مجدد در اطراف لات بود. 30 درجه و 3 دقیقه شمالی، طولانی. 25 درجه 0 دقیقه شرقی، بر فراز شمال آفریقا (مرز بین مصر و لیبی).

 

ماهواره چشم بادامی ها (OHSUMI)

 

 

دستاورد اوسومی برای ژاپن:

 

پرتاب موفق اوسومی به فضا در سال 1970نشان داد که ژاپن به عنوان یکی از کشور های پیشرو در فضا،توانایی طراحی و مدیریت ماهواره های فضایی را داراست.این ماهواره نه تنها به پیشرقت فضایی ژاپن کمک کرد،بلکه به توسعه فناوری های فضایی و پروژه های بزرگ تر و پیشرفته تر در این زمینه منجر شد.به علاوه،اوسومی نمادی از توانمندی های علمی و فناوری ژاپنی ها در سطح بین الملل بود که تاثیراتمثبتی بر توسعه آینده فضایی آنها داشت.

منابع : OHSUMI