همانطور که در مقاله قبلی مطلع شدیم،چین با تمام ساختارهای دولتی موجود در کشورش اقدام به خصوصیسازی نمودهاست.این تلاش برای خصوصی سازی در صنعت فضایی همچون ماهواره خصوصی هم رخ داده است. این کشور متوجه روند کند حرکت شرکتهای دولتی شده و با مشاهده رشد و تصاحب بازار که توسط شرکتهای خصوصی همچون spaceX وplanetصورت گرفته تصمیم دارد تا قبل از تصاحب همه بازار توسط این رقبا،خود را وارد این عرصه و تجارت کند. هرچند با تمام این تلاشها هنوز روند کندی دارد زیرا موفق به خصوصیسازی کامل نشده و شرکتها وابسته به دولت هستند. در همین راستا به جزئیات بیشتری درمورد فعالیتهای چین میپردازیم.
بسم الله النور
این مقاله در ادامه مقاله خصوصی سازی صنعت فضایی چین است
بر اساس گزارش چین آسهآن ، یک سکو ارتباطی خارجی دولتی، با بیشاز 430 شرکت فضایی تجاری تا پایان سال 2022 در چین فعالیت میکردند، از جمله 43 اپراتور میتوان اپراتورهای در حال توسعه منظومههای ماهوارهای تجاری در حوزه ارتباطات، سنجش از دور و ناوبری را نام برد.
در این گزارش آمده است که بین سالهای 2015 تا 2021، صنعت فضای تجاری چین با نرخ 22.3 درصد در سال رشد کرد و انتظار میرود در سال 2024 به ارزش 2.3 تریلیون یوان (حدود 320 میلیارد دلار) برسد.
اگرچه اسپیس ایکس و مرحله اول فالکون 9 قابل استفاده مجدد، کیلومترها جلوتر هستند، اما برخی از سازندگان خصوصی راکت چینی هم پیشرفت کردهاند.
ریزپرتابگر Hyperbola-1 ساخته شده توسط i-Space مستقر در پکن، اولین موشک ساخت خصوصی چین بود که در جولای 2019، به مدار رسید. از آن زمان این وسیله نقلیه تنها یک پرتاب موفقیت آمیز انجام داده است.
در دسامبر سال 2023، موشک متوسط ژوک-2 که توسط شرکت تجاری LandSpace توسعه داده شد، اولین وسیله پرتابی در جهان بود که با انرژی متان و اکسیژن مایع به فضا راه یافت. از همین خانواده موشک ولی قدرتمندتراز آن Zhuque-3، مجهز به مرحله اول قابل استفاده مجدد بود و آزمایش فرود عمودی موفقیت آمیزی را در ژانویه 2024 انجام داد.
این پیشرفتها عمدتاً برمبنای کمک به چین برای افزایش ظرفیت پرتاب به منظور قرار دادن ماهوارههای برنامهریزی شده در مدار متمرکز است، نه رقابت با فالکون ۹ اسپیسایکس در بازار بینالمللی.
کورسیو گفت:«موضوع راه اندازی چیزها یک تنگنای بزرگ است. اگر میخواهید 10000 ماهواره پرتاب کنید، به موشکهای زیادی نیاز دارید، به خصوص اگر قابل استفاده مجدد نباشند. چین برای مدتی در تلاش برای ایجاد این قابلیتها بوده است.»
ایان کریستنسن، مدیر برنامههای بخش خصوصی در بنیاد جهانی امن، گفت: دو پروژه ابرمنظومه ماهوارهای در حال حاضر در چین در حال انجام است، اما اطلاعات کمی در مورد پیشرفت آنها وجود دارد.
در آوریل 2021، دولت چین یک شرکت دولتی جدید به نام China Satnet را با هدف ساخت ابر منظومه ماهواره ای Guawang، به عنوان پاسخ چین به Starlink تأسیس کرد. به گفته کریستنسن، با این حال، پیشرفت این پروژه که ناوگانی متشکل از 13000 ماهواره با پرتوهای اینترنتی را در مدار پایین زمین پیشبینی می کند، کندتر از حد انتظار بوده است.
کریستنسن گفت: «آنها بسیار کند حرکت میکنند. به نظر می رسد که واقعاً به اهداف اولیه نرسیدهاند.»
سرمایهگذاری دیگر، Shanghai Spacecom Satellite Technology، در فوریه اعلام کرد که 6.7 میلیارد یوان (943 میلیون دلار) برای ساخت یک ابرصورت فلکی LEO متشکل از 12000 ماهواره جمعآوری کرده است. طبق گفته کورچیو، ساخت این صورت فلکی، به نام G60، امسال با شش پرتاب موشک آغاز خواهد شد که می تواند بیش از 100 ماهواره آزمایشی را به فضا ارسال کند .و این یکی از تلاش ها برای قدم در عرصه ماهواره خصوصی است.
کورسیو گفت:« G60 این شانس را دارد که سریعتر حرکت کند، زیرا که کمی بیشتر یک شرکت تجاری است. آنها بودجه دولتی زیادی از شهرداری شانگهای دارند، اما همچنان بیشتر شبیه یک شرکت تجاری اداره می شود. تعدادی از کارمندان آنها هستند که برای مدت طولانی در شرکت های خارجی در چین کار می کردند، اما بسیاری از آنها فقط افراد فضای تجاری هستند، بر خلاف کارمندان سات نت، که اکثراً مردانی، در دهه 60 زندگی خود هستند و30 یا 40سال برای شرکت های دولتی کار کرده بودند.»
تحلیلگران بر این باورند که هدف شرکتهای فضایی تجاری چین به جای رقابت با اسپیس ایکس در بازار بین المللی، در درجه اول تامین نیازهای داخلی و نظامی این کشور بوده است.
این یک موضوع منافع ملی است. کریستنسن گفت:«به وضوح یک ابزار امنیتی، دفاع ملی و نظامی برای استارلینک وجود دارد و چین علاقه مند به داشتن توانایی های خود برای پاسخ به آن و کاهش آسیب پذیری درک شده است.»
به دلیل تیرگی روابط بین ایالات متحده و چین و بی اعتمادی عمومی به فناوری چین به دلیل ارتباط مشکوک با دولت مستبد، بعید است که شرکتهای چینی در آینده به مشتریان آمریکایی خدمات رسانی کنند.
کریستنسن با این حال، فکر میکند که برخی از فرصتهای همکاری محدود ممکن است در اروپا باز شود. مهمتر از همه، با این حال، چین به عنوان بخشی از صنعت ابتکاری کمربند و جاده، بر کشورهای در حال توسعه ای که هدف آن است تمرکز خواهد کرد. ابتکار سرمایه گذاری و توسعه زیرساخت که در سال 2013 معرفی شد و گاهی اوقات راه ابریشم جدید نامیده میشود، کشورهای آسیایشرقی، اروپا، آفریقا و آمریکایلاتین را هدف قرار میدهد تا نفوذ اقتصادی چین در جهان را تقویت کند.
کریستنسن گفت: «رقابت [با ایالات متحده] در مناطقی خواهد بود که هم ایالات متحده و هم چین منافعی دارند.»به طور بالقوه آفریقا، سایر مناطق آسیای جنوب شرقی، این مناطق در نهایت ممکن است بین پهن باند ماهوارهای چینی و پهنای باند ماهوارهای غربی انتخاب کنند. مکانهایی مانند برزیل و آفریقای جنوبی که همکاری فعالی با چین دارند، ممکن است علاقه مند به تعامل با آنها باشند.
هاینز میگوید که علیرغم رقابت با اسپیس ایکس، بسیاری در چین متقاعد نشدهاند که فضای تجاری واقعاً در این کشور آغاز شود. پروژههای بلندپروازانه، مانند توسعه موشکهای قابل استفاده مجدد غولپیکر که میتوانند با استارشیپ اسپیس ایکس رقابت کنند، ممکن است سرمایهگذارانی را که مایل به پذیرش خطر بالایی که میلیاردرهای عجیب و غریب آمریکایی با آن مواجه هستند، پیدا نکنند.
هاینز میگوید: «شرکتهای فضایی واقعاً برجسته در ایالات متحده تا حدودی موفق شدهاند، زیرا افرادی مانند ایلان ماسک مایلند انفجار 3 یا 5 میلیارد دلاری را در سکوی پرتاب تماشا کنند. "این خطری است که بسیار غیرمعمول است، و سوال این است که آیا هیچ یک از کارآفرینان خصوصی در چین مایلند سرمایه خود را به همان میزان در معرض خطر قرار دهند.»
کورسیو انتظار دارد که چین بتواند از قدرت پایگاه تولیدی خود استفاده کند و علاوه بر ساخت ماهواره های خود، آرزوی ساخت فضاپیما و منظومه ماهوارهای کوچکی را برای سایر کشورها داشته باشد. در نهایت، می تواند وسعت دسترسی خود را در بخش پرتاب فضایی نیز گسترش دهد. لازم به ذکر است که شرکت صنعتی دیوار بزرگ در حال حاضر ظرفیت اضافی راکتهای لانگ مارس چین را میفروشد.
کورسیو گفت: «چین اخیراً یک مرکز آزمایش و ادغام ماهوارهای در مصر ساخته است و بحثهایی با کشورهای دیگر در جریان است. بیشتر این کشورها نمیتوانند صنعت پرتاب خود را توجیه کنند و بنابراین به احتمال زیاد با چین راهاندازی خواهند کرد. در نهایت، ممکن است برای چین امکان ایجاد یک سایت پرتاب در خارج از کشور وجود داشته باشد.»
در این دو مقاله به بررسی ابعادی از تلاشهای چین برای رشد سریعتر با خصوصیسازی و عقب نماندن از بازار و عرصههای جهانی پرداختیم.ان شاء الله که مفید واقع شده و دید خوبی نسبت به تحولات جهانی در خصوص صنعت فضا داده باشد.
منبع: viasatelite