همانطور که در مقاله قبلی مطلع شدیم،چین با تمام ساختارهای دولتی موجود در کشورش اقدام به خصوصیسازی نمودهاست.این تلاش برای خصوصی سازی در صنعت فضایی همچون ماهواره خصوصی هم رخ داده است. این کشور متوجه روند کند حرکت شرکتهای دولتی شده و با مشاهده رشد و تصاحب بازار که توسط شرکتهای خصوصی همچون spaceX وplanetصورت گرفته تصمیم دارد تا قبل از تصاحب همه بازار توسط این رقبا،خود را وارد این عرصه و تجارت کند. هرچند با تمام این تلاشها هنوز روند کندی دارد زیرا موفق به خصوصیسازی کامل نشده و شرکتها وابسته به دولت هستند. در همین راستا به جزئیات بیشتری درمورد فعالیتهای چین میپردازیم.
بسم الله النور
این مقاله در ادامه مقاله خصوصی سازی صنعت فضایی چین است
بر اساس گزارش چین آسهآن ، یک سکو ارتباطی خارجی دولتی، با بیشاز 430 شرکت فضایی تجاری تا پایان سال 2022 در چین فعالیت میکردند، از جمله 43 اپراتور میتوان اپراتورهای در حال توسعه منظومههای ماهوارهای تجاری در حوزه ارتباطات، سنجش از دور و ناوبری را نام برد.
در این گزارش آمده است که بین سالهای 2015 تا 2021، صنعت فضای تجاری چین با نرخ 22.3 درصد در سال رشد کرد و انتظار میرود در سال 2024 به ارزش 2.3 تریلیون یوان (حدود 320 میلیارد دلار) برسد.
اگرچه اسپیس ایکس و مرحله اول فالکون 9 قابل استفاده مجدد، کیلومترها جلوتر هستند، اما برخی از سازندگان خصوصی راکت چینی هم پیشرفت کردهاند.
ریزپرتابگر Hyperbola-1 ساخته شده توسط i-Space مستقر در پکن، اولین موشک ساخت خصوصی چین بود که در جولای 2019، به مدار رسید. از آن زمان این وسیله نقلیه تنها یک پرتاب موفقیت آمیز انجام داده است.
در دسامبر سال 2023، موشک متوسط ژوک-2 که توسط شرکت تجاری LandSpace توسعه داده شد، اولین وسیله پرتابی در جهان بود که با انرژی متان و اکسیژن مایع به فضا راه یافت. از همین خانواده موشک ولی قدرتمندتراز آن Zhuque-3، مجهز به مرحله اول قابل استفاده مجدد بود و آزمایش فرود عمودی موفقیت آمیزی را در ژانویه 2024 انجام داد.
این پیشرفتها عمدتاً برمبنای کمک به چین برای افزایش ظرفیت پرتاب به منظور قرار دادن ماهوارههای برنامهریزی شده در مدار متمرکز است، نه رقابت با فالکون ۹ اسپیسایکس در بازار بینالمللی.
کورسیو گفت:«موضوع راه اندازی چیزها یک تنگنای بزرگ است. اگر میخواهید 10000 ماهواره پرتاب کنید، به موشکهای زیادی نیاز دارید، به خصوص اگر قابل استفاده مجدد نباشند. چین برای مدتی در تلاش برای ایجاد این قابلیتها بوده است.»
ایان کریستنسن، مدیر برنامههای بخش خصوصی در بنیاد جهانی امن، گفت: دو پروژه ابرمنظومه ماهوارهای در حال حاضر در چین در حال انجام است، اما اطلاعات کمی در مورد پیشرفت آنها وجود دارد.